Utan EL. Ingen framtid – Grattis Emil Lundgren 101 år! – Möt Stefan Fredrickson som berättar om dåtid och framtid

I över ett sekel har Emil Lundgren bedrivit verksamhet inom el och på senare tid även data och tele, instrument och service. Under den senare hälften har Stefan Fredrickson varit en del av verksamheten och gått från att vara lärling till regionchef.

20 Feb 2020

När Emil Lundgren startade år 1919 var framtidsplanen att elektrifiera Hisingen. Hur ser bolaget på framtiden idag? Och hur skiljer det sig från Emil Lundgrens vision för över 100 år sedan? Detta frågade vi Stefan Fredrickson som haft ett flertal tjänster inom bolaget och nu senast som regionchef för Stockholm och väst.

Han började sin resa inom verksamheten redan 1971 som elektrikerlärling och fick sedan tidigt rollen som ledande montör. Ett flertal uppdrag hann han med, alltifrån serviceuppdrag till oljeplattformar och han genomförde både el och teleinstallationer innan det var dags att prova något nytt. Denna gång på tjänstemannasidan som kalkylator. Och fler roller skulle det bli; produktionschef, affärsenhetschef och VD är ytterligare tjänster där vi har kunnat hitta Stefan genom åren.

Vad finns det för likheter och skillnader i hur verksamheten bedrevs förr respektive idag?
I gamla Emil Lundgren var alltid familjen nära, alltså våra ägare. Det fanns en trygghet i detta, men det var centralstyrt. Detta förändrades över en natt då VINCI klev in som ägare. Efter att vi nu ingått i världens största byggkoncern i 20 år har arbetslivet förändrats radikalt. I och med införandet av Qvartsfilosofin, VINCIs styrsystem som omfattar kultur och värderingar, tas numera besluten på lokal nivå vilket inspirerar chefer och personal. Så efter 48 år inom Emil Lundgren kan jag bara säga att dom sista 20 åren är dom bästa!

Finns det några avgörande händelser som utvecklat Emil Lundgren?
Satsningen på större och mer komplicerade projekt från 70-talets början och etableringar över en större del av vårt avlånga land tog definitivt bolaget från att vara en lokal aktör i Göteborg till att bli välkänd på den Nordiska marknaden och senare också ute i världen med projekt på många spännande platser.

Vad uppskattar du mest med Emil Lundgren?
Alla duktiga medarbetare!!!!

Finns det något från förr som bibehållits och som får leva vidare in i framtiden?
En gång Lundgrenare, alltid en Lundgrenare, Emilandan, något som finns men ingen kan ta på.

Hur ser framtiden ut för Emil Lundgren?
Som alltid finns det faktorer som påverkar verksamheten men känslan i dag är att vi står starkare och är bättre rustade än någonsin förr.

Se även filmen om Emil Lundgrens historia och framtid som Stefan varit med och skapat, här!

Vill du bli en del av Emil Lundgrens framtid? Våra lediga tjänster hittar du här.

See all news